Cum spalam hainele bebelusilor?

de Mancas Malina
cum spalam hainele bebelusului

Cum spalam hainele bebelusilor? Iata cum este indicat sa curatam hainele bebelusilor, ce detergent sa alegem, cum indepartam petele de murdarie si alte sfaturi utile.

CUPRINS:

1. Spalarea in prealabil a hainutelor inainte de folosire
2. Recomandari si sfaturi privind spalarea hainelor bebelusului

Pielea bebelusului este extrem de sensibila, asadar necesita o atentie suplimentara atunci cand vine vorba despre ingrijire si curatarea hainutelor care intra in contact cu ea. Este important sa curatam si sa spalam in mod corect si cu produsele potrivite hainutele copilului, pentru a preveni iritatiile pielii si alte probleme.

Spalarea in prealabil a hainutelor inainte de folosire

Hainutele noi au trecut prin multe maini. Unele pot fi tratate chimic si pot sa contina murdarie si praf din fabrica si din depozit, precum si germeni de la persoanele care au manipulat imbracamintea la fabricatie sau au atins imbracamintea in magazin. Spalarea in prealabil a hainelor bebelusului este importanta pentru a elimina murdaria si germenii. Acest lucru este valabil si pentru lenjeria de pat, prosoape, paturici etc. – practic orice articole lavabile care vor intra in contact cu pielea copilului.

Pielea bebelusului este mult mai sensibila decat pielea adultilor si este mai probabil sa devina iritata. Spalarea in prealabil a hainelor poate ajuta la indepartarea murdariei sau iritantilor. De fapt, acest lucru ar trebui facut cu toate hainele noi, indiferent ca le poarta un nou-nascut, un copil mic sau un adult. Insa, in cazul bebelusilor riscurile sunt mai mari daca hainutele nu sunt spalate in prealabil. In plus, trebuie folosit un detergent bland, fara ingrediente dure si parfum.

Citeste si: Ingrijirea bebelusului – sfaturi de igiena si alegerea produselor

curatarea hainutelor bebelus

Recomandari si sfaturi privind spalarea hainelor bebelusului

Verificarea etichetei si sortarea

In primul rand, verificati intotdeauna instructiunile de pe eticheta de ingrijire a fiecarui articol de imbracaminte inainte de spalare pentru a evita deteriorarea. Asta deoarece nu toate tesaturile trebuie spalate in mod similar. De asemenea, asigurati-va ca tineti cont de instructiunile de uscare.

Sortarea hainelor este necesara atunci cand spalati rufele. Asigurati-va ca separati hainele in functie de tipul lor si de culori. Dupa sortare, puteti spala imbracamintea bebelusului – manual sau la masina de spalat. Scutecele textile trebuie spalate separat de restul hainelor, pentru a nu expune imbracamintea la microbii si murdaria de pe scutecele murdare. Scutecele se curata de murdaria grosiera si apoi se lasa la inmuiat. Dupa inmuiere, pot fi spalate manual sau la masina de spalat, la o temperatura mai mare.

Retineti si ca hainele bebelusilor NU trebuie spalate impreuna cu hainele celorlalti membri ai familiei. De asemenea, hainele murdare ale copilului trebuie depozitate separat.

Indepartarea petelor de pe hainute

Indepartati orice reziduuri de murdarie – hrana uscata, urme de fecale etc. de pe imbracaminte inainte de spalare. Inmuiati in prealabil toate hainele patate ale bebelusului in apa rece. Pentru articolele foarte murdare, cu pete de lapte sau de alt fel, pretratati pata cu detergent si lasati sa se inmoaie sau cu un produs pentru pete.

Pentru unele pete usoare, cum ar fi de saliva sau lapte matern, apa ar trebuie de obicei sa fie suficienta pentru a elimina petele daca se inmoaie suficient de repede. In timp ce pre-inmuiati, puteti folosi o perie cu peri moi pentru a elimina usor pata. Evitati frecarea dura, deoarece veti risca sa deteriorati materialul.

Pentru petele mai mari pe baza de proteine (lapte matern, formula, majoritatea alimentelor, fecale etc.), inmuiati in apa rece, cu un agent de curatare – un produs special conceput pentru hainele bebelusilor. Puteti aplica produsul direct pe pata sau in apa in care inmuiati, in functie de tipul solutiei.

spalarea prealabila a hainelor copilului

Alegerea detergentului

Inainte de a incepe spalarea, este important sa gasiti un detergent care sa fie potrivit pentru pielea sensibila a nou-nascutului. Bebelusii au pielea foarte delicata si reactioneaza mult mai usor la substantele chimice gasite in multe marci de detergent de rufe. Daca este posibil, este bine sa alegeti un detergent fara substante chimice dure, pentru a reduce riscul de reactie. Alegeti un detergent bland, fara ingrediente dure, fara parfum, fara inalbitor, hipoalergenic. Detergentii lichizi sunt mai blanzi cu tesaturile si ar putea ajuta hainutele sa arate noi pentru mai mult timp. Este indicat un detergent pentru haine bebelusi, fara enzime puternice care ar putea irita pielea.

Nu folositi prea mult detergent. Daca folositi prea mult, este posibil ca ciclul de spalare sa nu clateasca tot detergentul, lasand un reziduu lipicios care ar putea fi iritant pentru pielea bebelusului.

Spalarea hainelor

Folositi un program de spalare de 30-45 minute. Este bine sa spalati hainutele copilului la 30-40 grade. Apa va fi suficient de fierbinte pentru a reduce orice pete sau murdarie din haine. Singura exceptie este atunci cand bebelusul este bolnav sau hainutele sunt foarte murdare, caz in care poate fi bine sa spalati la o temperatura mai ridicata pentru a elimina microbii si murdaria.

Clatiti de doua ori

Clatiti hainele de cel putin doua ori pentru a va asigura ca resturile de detergent si bacteriile au disparut complet. Clatirea suplimentara va ajuta in principal la indepartarea urmelor de detergent din fibrele hainutei.

hainutele nou nascutului spalare

Alte recomandari

  • Igienizati periodic masina de spalat. Asta pentru ca masinile de spalat pot deveni de fapt un teren propice pentru dezvoltarea unor bacterii. Aproximativ o data pe luna este bine sa pornici un ciclu de spalare cu masina goala, fara haine, folosind un produs de igienizare, inclusiv un produs de uz casnic natural, cum ar fi otetul.
  • Nu incarcati masina de spalat cu prea multe haine.
  • Poate fi util sa calcati hainutele nou-nascutului, pentru a mai distruge din posibilii germeni. Insa, acest lucru este valabil mai ales in cazul in care bebelusul are anumite probleme ale pielii.
  • Se recomanda uscarea la un uscator de rufe sau afara la soare – uscarea in baie sau in casa nu este recomandata.

Vezi si: Bagajul pentru maternitate

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu