Ciuperca unghiei la copii – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
ciuperca unghiei la copii

Citeste mai multe despre ciuperca unghiei la copii, care sunt semnele si simptomele, cauzele si factorii de risc, precum si metode de tratament si preventie.

CUPRINS:

1. Ce este ciuperca unghiei?
2. Cauze
3. Metode de tratament

Ce este ciuperca unghiei?

Ciuperca unghiei poate face ca unghia sa devina de obicei albicioasa sau galbena. Pe masura ce aceasta ciuperca se raspandeste, unghia poate capata o culoare mai inchisa si devine mai groasa. Riscul de aparitie a acestei probleme este mai mare daca unghiile sunt expuse mult la umezeala si caldura. Infectia fungica a unghiei se numeste si onicomicoza. Infectiile fungice afecteaza unghiile de la picioare mai des decat unghiile de la maini. Uneori pielea din jurul unghiei poate fi, de asemenea, umflata, calda la atingere, sensibila si dureroasa. O infectie fungica a unghiei sau ciuperca unghiei poate afecta o parte a unghiei, intreaga unghie sau mai multe unghii.

ce este ciuperca unghiei

Care sunt simptomele?

Uneori textura unghiei se poate schimba, unghia devine mai groasa, casanta si colturile sau marginile se pot rupe. Semnele unei astfel de probleme variaza insa de la un copil la altul. Cele mai frecvente simptome sunt unghia ingrosata si decolorarea, care poate fi alba, galbuie, maronie sau uneori o culoare mai inchisa. In cazurile in care infectia persista mult timp, unghiile pot deveni casante si se poate instala onicoliza daca afectiunea este inca lasata netratata. Onicoliza inseamna separarea unghiei de patul unghial. Infectiile fungice se dezvolta in mod normal in timp, asa ca orice modificare a unghiei este important sa fie identificata cat mai curand.

Cauze

Infectia fungica la nivelul unghiei este cauzata de o varietate de ciuperci – acestea pot provoca infectie atunci cand au conditiile potrivite pentru a se atasa si a se dezvolta pe o unghie. Cel mai frecvent, un grup de ciuperci numite dermatofite este responsabil pentru infectiile fungice ale unghiilor. Agentii patogeni care provoaca infectia de acest fel sau ciuperca unghiei intra de obicei in piele prin taieturi mici sau prin mici zone intre unghie si patul unghiei. Ciupercile se dezvolta atunci cand unghia ofera un mediu adecvat cald si umed.

O infectie fungica la nivelul unghiilor apare din cauza cresterii excesive a ciupercilor in unghie, sub unghie sau deasupra. Ciupercile se dezvolta in medii calde si umede. Infectiile fungice afecteaza unghiile de la picioare mai frecvent decat unghiile de la maini, probabil pentru ca degetele de la picioare sunt de obicei limitate la pantofi, unde se afla intr-un mediu cald si umed.

cauze pentru ciuperca unghiei la copii

Factori de risc

Factorii de risc pentru ciuperca unghiei la copii includ:

  • purtarea de incaltaminte care nu lasa pielea sa respire, sosete care nu absorb transpiratia sau purtarea de cizme din cauciuc pentru mult timp;
  • folosirea in comun a prosoapelor, sosetelor sau a altor produse care intra in contact direct cu degetele;
  • joaca in apa sau inotul prelungit – mainile si picioarele raman umede prea mult timp;
  • afectiuni ca diabetul zaharat, sistem imunitar suprimat sau slabit si probleme cu sistemul circulator;
  • unele afectiuni, cum ar fi psoriazisul;
  • folosirea in comun a unghierelor si forfecutelor – mai ales daca sunt folosite de o persoana care are ciuperca unghiei.

Onicomicoza subunghiala distala este cel mai frecvent tip de infectie fungica. In acest caz, infectia incepe la capatul patului unghiei, devenind o parte a unghiei de culoare galbena sau albicioasa. Onicomicoza superficiala alba afecteaza stratul superior al unghiei, formand pete albe la suprafata si in cele din urma acoperind toata unghia – duce la un aspect complet albicios. Desi nu este clasificata ca fiind foarte contagioasa, este totusi foarte usor ca infectia fungica a unghiei sa se raspandeasca de la o persoana la alta, mai ales daca se folosesc in comun obiecte personale sau la dusuri publice, piscine si vestiare.

Metode de tratament

Pentru ciuperca unghiei sau micoza medicul va prescrie creme, solutii sau alte produse antifungice. Tratamentul topic implica aplicarea locala de unguente, creme si lotiuni antifungice. Uneori pot fi indicate medicamente pe cale orala – medicamente antifungice. Exemple comune ale acestor medicamente sunt griseofulvina si terbinafina. Nu administrati medicamente de acest fel copiilor fara recomandarea medicului. In unele cazuri medicul poate lua in considerare utilizarea simultan a medicamentelor antifungice orale si topice.

Terapia combinata poate fi luata in considerare daca un mod de tratament nu functioneaza sau daca infectia este severa. Pastilele antifungice actioneaza, de asemenea, mai repede decat medicamentele aplicate pe unghii. Insa, retineti ca pastilele antifungice, cu toate acestea, pot provoca efecte secundare.

In rare cazuri poate fi necesara indepartarea unghiei. Medicul poate sugera indepartarea unghiei atunci cand alte metode de tratament nu dau rezultate. Indepartarea unghiei se poate realiza prin aplicarea unor substante chimice care duc in final la caderea unghiei. Daca acest proces nu este posibil, atunci medicul poate efectua o interventie chirurgicala minora pentru a indeparta unghia infectata de pe patul unghial. Unele remedii naturale pentru ciuperca unghiei includ uleiul de arbore de ceai, uleiul de lavanda si uleiul de oregano. Insa, nu exista suficiente informatii si date privind eficienta acestor remedii.

Principalele complicatii ale unei infectii fungice la nivelul unghiilor sunt:

  • o reaparitie a infectiei;
  • pierderea permanenta a unghiei afectate;
  • decolorarea unghiei infectate;
  • raspandirea infectiei in alte zone ale corpului;
  • dezvoltarea unei infectii bacteriene la nivelul pielii.

cum se trateaza ciuperca unghiei la copii

Recomandari si sfaturi – preventie si ingrijire la domiciliu

Efectuarea unor modificari simple ale stilului de viata poate ajuta la prevenirea unei infectii fungice la nivelul unghiilor:

  • Inainte de culcare, spalati si uscati bine picioarele si mainile copilului. Daca medicul a recomandat un medicament antifungic topic, aplicati acel medicament direct pe pielea sau unghia copilului.
  • Mentineti picioarele si mainile copilului uscate. Pielea si unghiile uscate sunt mai putin susceptibile de a se infecta.
  • Copilul trebuie sa poarte sosete uscate din bumbac, ce vor fi schimbate de 2-3 ori pe zi, dupa cum este necesar.
  • Este indicat ca cel mic sa poarte incaltaminte care lasa pielea sa respire sau sandale, evitand incaltamintea stramta.
  • La dusurile publice si la piscina copilul trebuie sa poarte incaltaminte speciala, ce va fi lasata sa se usuce intre utilizari.
  • Nu trebuie sa imparta cu alti copii sau cu alte persoane sosete, incaltaminte, unghiere, pila de unghii etc.
  • Unghiile nu trebuie taiate prea scurt si trebuie evitata ranirea unghiilor sau rosul unghiilor.

Articole recomandate

Lasa un comentariu